7,92*33 Kurzpatrone

Bildet til venstre viser to utgaver av kurzammunisjonen. Ammunisjonen til høyre på bildet er av østtysk etterkrigsproduksjon. Denne er produsert i 1959 til Stg benyttet av østtyske grensevakter. Denne ammunisjonen var tidligere ikke umulig å få fatt i, men i det siste har det vært lite på markedet. Ammunisjonen til venstre i bildet er tysk krigsprodusert "pistolen patr 43 m-e" fra 1944. Denne er stemplet 'aux' og er således produsert av Poltewerke som produserte Kurz fra 1941 til slutten av krigen. Bildet viser kun 15-skuddspakninger, men de ble også pakket i 20-skuddspakker. Tyskprodusert ammunisjon var pakket både med og uten ladeklips. Mye av den tyske ammunisjonen ble ompakket årevis etter krigen og videresolgt til land som benyttet seg av Sturmgewehret, derav bla Jugoslavia, Grekenland og til Belgia hvor den angivelig ble benyttet i de første Fal-riflene. 7,92 Kurz var en unik pioneerammunisjon som er opphavet til tankegangen bak kalibrene benyttet i Ak47, M16, FN fal, osv. Det finnes også Mauser K98 som i slutten av krigen ble kamret for kurz-kaliberet.
Bildet viser en 7,92*33 patron sammenlignet med en standard 8*57 som ble benyttet i mauserriflene og de fleste MG'er tyskerne benyttet. Man kan tydelig se det nære slektskapet hvor mye av designen (f.eks hylsebunnen) er temmelig identisk. Kurz-patronen er en forkorting av 7,92*57 til 7,92*33 som er en fordel når man lager egne hylser. Kurz kunne ikke måle seg med standard 8mm når det gjaldt ballistiske egenskaper, men viste seg å være en effektiv patron på kort og medium skuddavstand. Dessuten ble den mye lettere og man fikk større kvantum pr. volum under frakt. En annen fordel de hadde med å lage patronene temmelig identiske var at mye av standard utstyr for produksjon av 8mm kunne benyttes til produksjon av kurz. Patronen ble såvidt satt i produksjon i 1941, dog i meget begrenset omfang. Det er i dag kun 9 kjente produsenter av ammunisjonen:
'ak' Sellier und Belliot munitionsfabrik, tsjekkia
'aux' Poltewerke. Magdeburg
'de' Hugo Schneider AG
'dou' Waffenwerke Brunn AG, tsjekkia
'eej' Markisches Walzwerke GMBH
'fva' Draht und metallwarenfabrik GMBH
'hla' Metallwarenfabrik treuenbritzen
'kam' Hasag Eisen und metallwerke, Polen
'oxo' Teuto metallwerke GMBH
Patronhylsene ble laget av stål slik at de ble duppet i lakk for å unngå korrosjon. Av den grunn varierer fargevariantene på hylsene en smule. Det ble også produsert sporlys i 7,92kurz, men disse har undertegnede liten kunnskap om.
Bildet viser merkingene på en østtysk pakke med 7,92kurz. Patronene er ikke ompakket da de er stemplet med samme årstall som esken. Mye av fabrikasjonen av kurz foregikk i øst slik at det er naturlig at det ble produsert ammunisjon der etter krigen. Sturmgewehret har etter krigen dukket opp de fleste plasser såsom Afrika og Søramerika. Så på en svensk diskusjonsside et bilde av en irakisk soldat bærende på en stg44, men jeg tviler på at det bildet ikke er manipulert. Mye av ammunisjonen fulgte også våpnene utifra tidligere Sovjet etter murens fall og havnet mye i Afrikanske land.
Bildet viser en åpnet krigsprodusert pakke med 7,92 kurz. Det ble brukt egne magasinladere for lading av magasinene.
Den serbiske ammunisjonsfabrikken Prvi Partizan startet nylig opp produksjon av 7,92x33  til glede for alle eiere av sturmgewehr. Ingen forhandlere i Norge har til nå tatt inn denne ammunisjonen selv om det er tre listede forhandlere av partizan ammunisjon. Har testet denne på bane og den fungerer meget tilfredstillende. Hylsene er heller ikke berdan og mp'en er snill med dem så de kan trygt lades om igjen. Partizan produserer også for hjemmeladere da de selger hylser og kuler i dette kaliberet. Kuler har tidligere vært litt vrient da man best benytter hornady 323. 125 grains med blyspiss, men nå er det korrekte kuler tilgjengelige. Mer informasjon finner man på partizan sine hjemmesider.
Fra venstre til høyre er tre alternativer til ammunisjon for eiere av sturmgewehr. Kurz fra Partizan, hjemmeladet med hornadykule og lengst til venstre: østtysk produsert etterkrigsammunisjon. Tilgjengelighet er det så som så med desverre.
Bilde av alternativ ammunisjon. Oppe til venstre har vi Poltewerke original krigsprodusert. Nedforbi er serbisk moderne ammunisjon. Stablene til høyre viser to årganger av østtysk ammo. Den ene er fra 1958, den andre fra 1959. Det som er litt interressant er at disse patronene (utenom serbisk) sannsynligvis kommer fra samme fabrikk. Det er hevdet i Peter senichs bok at øssttysk ammunisjon stemplet '04' på hylsa sannsynligvis er laget ved tidligere Poltewerke.
Østtysk ammunisjonseske fra 1958. Dette er lakkerte stålhylser som ikke skiller seg så mye fra den originalproduserte kurzammunisjonen. Mye av den originale ble pakket om og havnet forskjellige steder i verden. Det finnes også etterkrigsprodusert som har amerikansk språk på eskene, disse er hevdet å være laget for eksport til usa.
Samme ammunisjon, men produsert et år senere. Interressant å se at betegnelsen kurz fremdeles er gjeldende. '7,92 KZ-43'