Mauser K98

Bildet viser tre varianter av utallige totalt. Fra topp til bunn kan en se en Gewehr 33/40 bergkarabin, en K98 mauser og nederts en K98F1 som er en modifikasjon gjort av det norske forsvaret

 

Den tyske boltriflen, Kar98 K, ble utformet fra Gewehr98 som ble benyttet i standardutrustningen til infanteristen gjennom hele 1ste verdenskrig. Gewehr98 ble adoptert av den tyske hær i April 1898. Gewehr98 hadde horisontal bolt og var betraktelig lengre enn den moderniserte utgaven. Gewehr98 ble i starten laget av de fire statseide arsenalene: Amberg, Danzig, Erfurt og Spandau samt en rekke privateide fabrikker, deriblant Mauserwerke Oberndorf, Deutsche Waffen und munitionsfabrik og Haenel for å nevne noen. Etter krigens slutt i 1918 mottok Reichswehr flere modifiserte utgaver av mauseren. De viktigste var: Laget reimfeste i stokken istedenfor under, siktene forbedret og forenklet, fikk bolten senket ned i utfresning i stokken og endring av festene for løp/stokk. Geværet ble da ikke kortet ned og fikk betegnelsen Gewehr98B. Eksemplarer er vanligvis stemplet '1920' eller '1921'. Lengden ble det ikke gjort noe med før "Kar 98 AZ" kom i 1908. Dette var en lang karabin, dog kortere enn et gevær. Etter det som finnes i kilder ble denne benyttet under første verdenskrig i liten utstrekning. I løpet av krigen fikk de navnet Kar98A for å skille dem fra det modifiserte Gewehr98. Det var først i 1935 at mauseren, slik de fleste kjenner den ble adoptert av tyske væpnede styrker. Kar98K var temmelig lik Kar98A, men den hadde blitt enda kortere samtidig med at 8mm patronen ble omdøpt til 7,92. Dette geværet ble produsert i enorme mengder av flere fabrikker spredt rundt om i Europa. Noen av fabrikkene er:

Mauser am Neckar  ('S/42','42','byf','svw')

Berlin Borsigwalde  ('S/243','243','ar')

Sauer & Sohn Suhl  ('S/147','147','47')

Berlin Lubecker      ('S/237','237')

Brunn AG, Brno      ('dot')        (Okkupert)

Fabrique nationale   ('ch')         (Okkupert)

Gmbh of Erfurt       ('S/27','27','ax')

Gustloffwerke         ('bcd')

Steyr daimler puch  ('660','bnz')

Standarden på de produserte våpnene endret seg med krigens gang og som med de fleste andre våpen ble konstruksjonen endret i samsvar med de endringen kkrigsindustrien i Tyskland gjennomførte. Noen av endringene som kom i løpet av krigsårene var bl.a løpsbånd og kolbekapper i presset stål, unøyaktige avtrekkerbeskyttelse og mindre og mindre overflatebehandling på stokkene. Stokkene ble i løpet av krigen laminerte, man hadde også prøvd plastikkbelagte stålstokker som feilet. Man fant ut at "Kryssfinerstokker" var mer stabile i treet samt hadde større bruddstyrke. Få av disse stokkene feilet inspeksjon.

 

Man finner flere varianter av mauserriflen. En av dem er Bergkarabinen G33/40  som kjennetegnes ved at den er kortere samt har en større metallplate i stokken. Disse ble produsert bl.a av Brunn Ag, Brno og tilsies å ha vært en tsjekkisk konstruksjon, ikke tysk. Av de heller sjeldne variantene har vi en fallskjermjegerkarabin som hadde hengslet kolbe som gjorde den betraktelig kortere under hopp. Denne skal være utstillt på museum her i Europa, men det har ikke lykkes å finne ut hvor.

 

Kar98 ble med sin utsøkte presisjon raskt utnyttet av snikskyttere. Varianten ble kallt Zf-kar98k som var helt lik standard mauserkarabiner med unntak av kikkert og montasje. Våpnene ble i likhet med amerikanske M1D Garand plukket ut for presisjon. De tidligste riflene ble utstyrt med Zeiss Zf-39 (4x forstørrelse). Utover krigen ble den lille nesemonterte Zf40,Zf41 mer og mer vanlig. Førstnevnte, Zf39, ble utstyrt med forskjellige montasjer. Man finner standard 'Turret' montasjer oppå låskassen samt en variasjon hvor siktet er festet i en ring som igjen er festet i en skinne på siden av låskassen. Man finner også varianter med ZF4, et kikkertsikte som ble utviklet for halautomatiske kar/gewehr43.

 

Mausere "flyter" det over med her i Norge, men de fleste er kamret om til 30-06 og har norske stemplinger noe som ikke gjør dem til spesielle samlerobjekter enda. Som med alt annet er nummerlike eksemplarer langt sjeldnere og dukker ikke så ofte opp lenger. Til og med rifler som ikke er nummerlike, men i kaliber 7,92 begynner det å bli lengre og lengre mellom.

Bildet til venstre viser løpet på et tsjekkisk produsert G33/40 påmontert bajonett på festet. Bajonetten tres innpå pussestangen som er fastskrudd under løpet. Pussestengene på mauserriflene var laget slik at dersom man var tre soldater med tre mausere, kunne man sette sammen alle tre pussestokkene og lage en som var lang nok. Bajonettene som er produsert i løpet av krigstiden har skjefte produsert i rillet bakelitt og ikke tre som vist her på bildet
Bildet viser forsiktet på en G33/40. Som man kan se er det hele omsluttet av treskjeftet fremme til forskjell fra Mauser K98 hvor treverket kun ligger fremforbi forsiktet. Konstruksjonsemessig er de to riflene veldig like med samme mekanismen. Presisjonen i bergkarabinen er meget gode til tross for noe kortere løp og dermed litt hardere rekyl.G33/40 ble brukt av politi og de fleste man finner i Norge er stemplet 'politi' på kassen. Eget eksemplar er uten politistemplingen.
Bildet viser sikringsfløyen på en K98 produsert i 1939. Mauseren er velbrukt og har patina i form av slitt blånering. Man ser tydelig forskjell da den har stokk av heltre, mens de senere produksjoner har en form for lamineterte stokker. Sikring til K98 var en tretrinnsikring som i første rekke låste avtrekket og ved siste trinn også bolten. Denne sikringskonstruksjonen er i ettertid kopiert i en eller annen form av de fleste jaktrifle produsenter.
Dette bildet av en K98F1 viser de norske "Hær" stemplingene. Mauserriflene tyskerne etterlot seg her i Norge ble kamret om til 30-06 for å standardisere ammunisjonen. Unntaket er rifler som ble benyttet av kystartilleriet som ble beholdt i 7,92, men stemplet med norske merker. Denne K98F1 ble produsert av Mauserwerke i 1942 og er stemplet 'byf'. Våpnet er 100% nummerlikt og ville i kaliber 7,92 vært et yndet samleobjekt
Bildet viser toppen av låskassen på en Mauser i kaliber 7,92. Til venstre bakerst på bildet ser man mekanismen som løser ut bolten ved fraskillelse av våpenet. Bildet er fra egen samling og viser en mauser produsert i 1939. Som man kan se er baksiktet justerbart. Det samme var forsiktet. Mange mausere finner man med bøyler som beskyttet forsiktet.
Mausergeværet er vel den mest kjente boltriflen gjennom tidene. Dens konstruksjon og tekniske virkemåte var enestående da riflen ble produsert. Det bevises ved at hele verden kopierte denne rifla. Fra Sverige, tsjekkoslovakia til Tyrkia og Argentina. Mausere er et samlerfelt for seg selv idet det finnes utallige versjoner, tilbehør og modifikasjoner av denne rifla. Riflas genialitet gjenspeiles også ved at man idag i moderne tid nesten ikke finner en boltoperert jaktrifle som man ikke kan si har kopiert noe fra mauseren. Mauseren som krigsvåpen ble avløst med det som var spiren til dagens moderniserte infanterist, nemlig stuhrmgeværet.
NB: Vil med tiden få inn mer informasjon om forskjellige mausere og deres utstyr, bl.annet kikkerter og montasjer, granatutskytningsutstyr o.l (Bilder og informasjon mottas med takk og kan sendes pr mail)